Șase moduri prin care sateliții fac din lume un loc mai bun

Aproape 3.000 de nave spațiale operaționale orbitează Pământul nostru. Acest număr crește constant, datorită materialelor mai ieftine și a sateliților mai mici. Având atât de mulți sateliți pe orbită poate crea probleme, inclusiv junk space și modul în care ne schimbă viziunea asupra cerului nocturn. Dar sateliții oferă un serviciu vital. Mulți oameni sunt familiarizați cu GPS-ul, ceea ce ne ajută să navigăm. Unii ar putea ști că sateliții oferă date cruciale pentru prognozele noastre meteo. Dar sateliții ne afectează viața în multe moduri diferite – și unele dintre acestea vă pot surprinde.

1. Cheltuirea banilor

Indiferent dacă plătiți pentru cafeaua de dimineață folosind o plată contactless, Google Pay sau chiar cu numerar retras de la un bancomat, nimic din acestea nu ar fi posibil fără sateliți. De fapt, toate tranzacțiile financiare – de la tranzacții pe bursă de milioane de lire sterline, până la abonamentul dvs. lunar Netflix – se bazează pe securitate în localizarea și serviciile de sincronizare prin satelit. Sistemele globale de navigație prin satelit orbitează la aproximativ 20.000 km deasupra suprafeței Pământului și comunică continuu cu telefoane și computere pentru a le spune exact unde sunt și ce oră este. GPS, un sistem american, este cel mai cunoscut dintre acestea, dar sistemele europene Galileo și rus GLONASS oferă servicii similare.

Ne bazăm pe acest calendar precis pentru a ne asigura că tranzacțiile financiare au loc sincronizate. Dacă ne-am greșit calendarul, s-ar putea să ajungă bani în contul unei persoane înainte ca acesta să-l părăsească pe celălalt. Acest lucru este deosebit de problematic pentru tranzacționarea la bursă, în care prețurile pot fluctua dramatic în câteva secunde, dar este, de asemenea, o cerință de securitate pentru instituțiile financiare din întreaga lume.


2. Salvarea vieților

Mulți oameni vor fi auzit dezastre naturale, cum ar fi incendiile forestiere și furtunile tropicale devin din ce în ce mai frecvente și mai devastatoare din cauza schimbărilor climatice. Din fericire, sateliții oferă o modalitate de a monitoriza aceste dezastre, de a studia comportamentul lor și chiar de a sprijini eforturile noastre de răspuns și ajutor. OroraTech, o companie germană, folosește date dintr-o serie de nave spațiale pentru a detecta focare de foc de îndată ce apar. Folosesc imagini cu infraroșu pentru a identifica punctele fierbinți pe măsură ce apar, măsurători ale vântului pentru a prezice calea focului și hărți ale terenului și vegetației pentru a ajuta pompierii să își planifice răspunsul. Datele de la sateliți au fost, de asemenea, utilizate pentru a monitoriza furtunile tropicale, pentru a prezice calea acestora și pentru a ajuta comunitățile să se pregătească pentru impactul scontat. Deși toate aceste eforturi sunt admirabile, pentru o provocare globală atât de drastică, avem nevoie de un răspuns global coordonat. În 2000, 17 țări au fost de acord să împartă în mod liber datele satelitare în caz de urgență. Până în prezent, au existat aproape 700 de utilizări ale acestei carti pentru a sprijini eforturile de răspuns la dezastre în 126 de țări, pe baza datelor de la peste 60 de sateliți.

3. Luptă pentru ceea ce este corect

Sateliții operează într-un „pământ al nimănui”, fără nicio țară sau entitate capabilă să revendice o regiune a spațiului ca a lor. Din această cauză, sateliții pot imagina oriunde pe Pământ, spre deosebire de avioane sau drone, care ar putea avea nevoie de permisiunea de a intra în spațiul aerian al altei țări. Majoritatea sateliților funcționează aproape de Pământ, la doar 300 km până la 1000 km deasupra capetelor noastre și durează doar 90 de minute pentru a finaliza o orbită completă în jurul Pământului. Pe măsură ce Pământul se rotește sub nava spațială, fiecare orbită aduce în vedere noi zone ale Pământului. Cu aproape 3000 de sateliți deasupra capului, este foarte greu să te ascunzi de toți ochii de pe cer. Din acest motiv, datele prin satelit au devenit o sursă vitală pentru activiști, jurnaliști și anchetatori. Acesta a împuternicit comunitățile locale să abordeze defrișările ilegale, a permis urmărirea penală a criminalilor de război și a descoperit înșelăciuni guvernamentale, cum ar fi doborârea Malaysia Airlines MH17.

4. Oprirea piraților

Toate navele peste o anumită dimensiune sunt obligate să-și transmită poziția în fiecare minut sau cam așa ceva. Aproape de țărm, aceste semnale pot fi detectate de antene terestre, dar când navele sunt pe mare, aceste semnale pot fi recepționate numai de sateliți și, bineînțeles, de alte nave din apropiere. Pirații, pescarii ilegali și alții până la nimic, de multe ori nu vor purta un far sau îl vor opri pentru a evita detectarea. Din fericire, imaginile prin satelit de înaltă rezoluție pot alege bărcile împotriva mării întunecate folosind o tehnică numită radar cu deschidere sintetică. Comparând locațiile navelor văzute cu locația balizelor detectate, putem identifica acele nave care s-au „întunecat” și avertiza autoritățile că există ceva suspect.

5. Reperarea speciilor pe cale de dispariție

După cum vă puteți imagina, numărarea animalelor este o afacere dificilă, îngreunată și de animalele care trăiesc în locuri îndepărtate, greu accesibile. Pentru a face față acestei provocări, imaginile prin satelit au fost folosite pentru a estima dimensiunea coloniilor de pinguini prin măsurarea cantității de guano (caca de păsări) pe gheață.

Foarte recent, folosind date prin satelit cu rezoluție extrem de ridicată, oamenii de știință au reușit chiar să identifice și să numere animale individuale, cum ar fi balene și elefanți, în imagini luate din spațiu. Este departe de a putea urmări un câine pierdut, dar este un instrument incredibil pentru conservatorii care încearcă să protejeze speciile de animale pe cale de dispariție de dispariție prin braconaj, încălcare umană și distrugerea habitatelor.


6. Căutarea vieții

Nu toți sateliții care orbitează Pământul nostru privesc în jos – unii dintre ei privesc în spațiul adânc. Există o mulțime de telescoape utilizate pe Pământ pentru a ne studia cerul, dar trimitând aceste telescoape pe orbită putem evita să privim prin atmosfera Pământului, oferindu-ne o imagine mai clară asupra cosmosului de dincolo. Această viziune clară este deosebit de importantă în căutarea exoplanetelor – planete care orbitează alte stele dincolo de sistemul nostru solar. Spre deosebire de stele, planetele nu emit propria sursă de lumină, așa că le detectăm măsurând micul scufundare în lumina stelelor care are loc pe măsură ce planeta trece în fața stelei pe care orbitează. Speranța este că unele dintre aceste planete ar putea fi ca Pământul nostru și capabile să găzduiască viață extraterestră. Cheops, o misiune a Agenției Spațiale Europene lansată în 2019, tocmai a început să trimită înapoi informații despre primele sale lumi îndepărtate detectate. Poate părea o lovitură îndelungată, dar într-o zi aceste misiuni ar putea răspunde la vechea întrebare dacă cineva este acolo.

Voi ce parere aveti despre Sateliti , ne fac sau nu viata mai usoara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *